Effectief debiteurenbeheer? Dat meet je met deze 3 financiële KPI’s

Person
Sander Kamstra 2 maart 2020
Image

Met slim debiteurenbeheer kun je de cashflow verbeteren. Maar wanneer is je debiteurenbeheer effectief en hoe meet je dat? Payt geeft je 3 financiële KPI’s om de impact van effectief debiteurenbeheer op je organisatie én cashflow te meten.

1. De gemiddeld behaalde betaaltermijn

In hoeveel dagen krijg je gemiddeld een factuur betaald? Hoe lager het aantal dagen, hoe lager je days sales outstanding (DSO). Een lage DSO heeft een positieve impact op de cashflow. Bovendien zorgt het ervoor dat je voldoende eigen financiële middelen heeft om te gebruiken voor groei en/of innovatie.

Ik scoor niet goed op deze KPI, wat kan ik doen?

Motiveer je klanten om facturen eerder te betalen. De meeste impact heeft consistent debiteurenbeheer. Denk aan opvolging met herinneringen, een zakelijk belletje en een laatste herinnering. Daarmee vergroot je de kans op snellere betaling. Als je automatisering inzet, hoef je daar geen extra tijd aan kwijt te zijn.

2. Het gemiddeld aantal dagen dat te laat wordt betaald

Hoeveel dagen krijg je gemiddeld te laat betaald? Met hoeveel dagen wordt je betaaltermijn overschreden? Dit is het uitgangspunt van de betaalmoraal onder je klanten. Hoe lager het aantal dagen van overschrijding, hoe sneller  je betalingen binnen krijgt.

Ik scoor niet goed op deze KPI, wat kan ik doen?

Stimuleer je klanten om op tijd te betalen. Gebruik bijvoorbeeld duidelijk taalgebruik in de facturen en zorg ervoor dat ze helder zijn. Een afwijkende betaaltermijn zorgt ervoor dat een factuur sneller betaald wordt.

3. Het aantal afgeboekte facturen als ‘niet betaald’

Hoeveel facturen boek je per jaar af als ‘niet betaald’? Als de betaling van een debiteur zelfs na een lange periode (bijvoorbeeld een half jaar of een jaar) uitblijft, is dit vaak de laatste optie. Hoe minder facturen je afboekt, hoe beter het met je debiteurenbeheer gaat. En hoe meer je van de omzet ook daadwerkelijk int.

Ik scoor niet goed op deze KPI, wat kan ik doen?

Richt een effectief debiteurenbeheersysteem in, met de focus op consistent onder de aandacht van debiteuren komen. Zet je hiervoor de slimme software van Payt in, met automatisering van het opvolgtraject, dan ben je hier geen extra tijd aan kwijt. Met de software van Payt heb je alle tools in handen om de impact van afgeboekte facturen op de cashflow te beperken.

Image

Door Sander Kamstra

Sander, directeur en medeoprichter van Payt, heeft met zijn passie voor software en ondernemerschap innovatie in de sector gebracht.

Deel dit artikel
Image
Debiteurenbeheer software: het gemak van automatisering
Image
Debiteurenbeheer uitbesteden? Ontdek de voordelen
Remove Cookie