Wsnp en onbetaalde facturen

Person
Aida Kopijn 21 oktober 2024
Image

Het beheren van onbetaalde facturen is een uitdagend aspect van financieel management. Vooral wanneer je debiteuren te maken krijgen met de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Dit traject, dat bedoeld is om natuurlijke personen met problematische schulden te helpen, kan het innen van openstaande betalingen aanzienlijk bemoeilijken. Voor ondernemers en schuldeisers is het daarom essentieel om te begrijpen wat de Wsnp inhoudt en welke stappen je kunt nemen om openstaande facturen te innen, zelfs als je debiteur zich in een schuldsaneringstraject bevindt.

Wat is Wsnp?

De Wet schuldsanering natuurlijke personen, kortweg Wsnp, is een wettelijke regeling in Nederland die bedoeld is om particulieren met problematische schulden een kans te bieden op een schuldenvrije toekomst. Dit traject wordt ingezet wanneer een minnelijk traject niet het gewenste effect heeft. De Wsnp wordt uitgevoerd onder toezicht van een rechter-commissaris en een schuldenbewindvoerder, die samen met de schuldenaar een saneringskrediet opstellen om de schuldenlast te verlichten.

Wanneer een debiteur in de Wsnp terechtkomt, worden schuldeisers geconfronteerd met diverse beperkingen. Zo kunnen er bijvoorbeeld geen nieuwe beslagleggingen worden uitgevoerd en worden bestaande incassoprocedures stilgelegd. Dit betekent echter niet dat je onbetaalde facturen automatisch worden kwijtgescholden. Je behoudt nog steeds je rechten als schuldeiser, maar het proces om de vordering te innen wordt aanzienlijk complexer en is onderworpen aan strikte regels en voorwaarden.

Wat kun je doen bij onbetaalde facturen?

Het innen van onbetaalde facturen kan lastig zijn, vooral als de debiteur zich in een schuldsaneringstraject bevindt. Toch zijn er stappen die je kunt ondernemen om je kansen op betaling te maximaliseren.

Allereerst is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Zodra je merkt dat een factuur onbetaald blijft, is het verstandig om direct contact op te nemen met je debiteur. Hierbij kun je proberen om samen tot een afbetalingsregeling te komen.

Een andere optie is om de vordering bij de schuldenbewindvoerder in te dienen. Deze bepaalt in samenspraak met de rechter-commissaris of en hoe jouw vordering wordt meegenomen in het saneringskrediet. Houd er echter rekening mee dat niet alle schuldeisers volledig worden uitbetaald. Vaak krijgen schuldeisers slechts een deel van hun vordering terug. Het is ook belangrijk om de verjaringstermijn van de vordering in de gaten te houden, zodat je geen rechten verliest door te lange inactiviteit.

Tips om onbetaalde facturen te voorkomen

Daar waar je iets kunt doen wanneer je te maken krijg met debiteuren in de Wsnp, is het raadzaam accuraat te handelen. Onderstaande tips kunnen je helpen problematische betalingen te voorkomen:

1. Beoordeel de financiële gezondheid van je klanten

Voordat je akkoord gaat met een verkoop op rekening, is het belangrijk om de financiële gezondheid van je klant te beoordelen. Dit kun je doen door kredietcontroles uit te voeren en de kredietlimiet van je klant vast te stellen. Klanten met een goede kredietwaardigheid zijn minder geneigd om hun betalingsverplichtingen te verzuimen, wat het risico op onbetaalde facturen verkleint.

2. Stel duidelijke contractvoorwaarden op

Zorg ervoor dat je contractvoorwaarden helder zijn, met name wat betreft de betalingen. Vermeld duidelijk de betaaltermijnen en eventuele rente op achterstallige betalingen. Dit helpt om misverstanden te voorkomen en maakt het makkelijker om actie te ondernemen wanneer betalingen uitblijven.

3. Implementeer een effectief incassoproces

Een goed georganiseerd incassoproces kan helpen om betalingen tijdig te ontvangen. Dit kan betekenen dat je standaard betalingsherinneringen en aanmaningen verstuurt, en indien nodig juridische stappen onderneemt. Automatisering kan hierbij een waardevolle rol spelen.

Hulp bij Wsnp van Payt

Het beheren van debiteuren en het omgaan met onbetaalde facturen kan een tijdrovende en complexe taak zijn, vooral wanneer je te maken krijgt met de Wsnp. Bij Payt bieden we je een uitgebreide oplossing om je debiteurenbeheer te automatiseren, waardoor je efficiënter en effectiever kunt werken.

Met Payt kun je automatisch facturen en herinneringen versturen, waardoor je klanten eerder geneigd zijn om op tijd te betalen. Daarnaast krijg je inzicht in de status van je openstaande vorderingen, zodat je altijd op de hoogte bent van welke facturen nog openstaan en welke klanten in een schuldsaneringstraject zitten. Dit stelt je in staat om snel en adequaat te reageren wanneer een klant de betalingsverplichtingen niet nakomt.

Kortom, Payt helpt je niet alleen om je debiteurenbeheer te optimaliseren, maar biedt ook de nodige tools om effectief om te gaan met de uitdagingen die de Wsnp en onbetaalde facturen met zich meebrengen. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de Wsnp in?

De Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) is een juridische regeling in Nederland die particulieren met problematische schulden helpt om schuldenvrij te worden. Het wordt ingezet wanneer een minnelijk traject mislukt en houdt in dat een schuldenbewindvoerder en rechter-commissaris toezicht houden op het schuldsaneringstraject.

Wat kan ik doen als een klant niet betaalt door de Wsnp?

Je kunt je vordering indienen bij de schuldenbewindvoerder. Daarnaast is het belangrijk om juridische stappen te overwegen, zoals het aanvragen van een dwangaansluiting, om je rechten als schuldeiser te waarborgen.

Hoe kan Payt helpen bij debiteurenbeheer?

Payt automatiseert het volledige debiteurenbeheerproces, van het versturen van facturen tot het innen van achterstallige betalingen. Dit zorgt voor efficiënter beheer van je onbetaalde facturen, zelfs als je debiteur in een Wsnp-traject zit.

Image

Door Aida Kopijn

Aida is expert in debiteurenbeheer bij Payt, bekend om haar nauwkeurigheid en organisatorische passie. Ze zorgt ervoor dat elk proces perfect is geregeld en geoptimaliseerd.

Deel dit artikel
Image
De voor- en nadelen van facturatie uitbesteden
Image
Wat is een debiteurenadministratie?
Remove Cookie