Kies uw land

Peppol verplicht in België vanaf 1 januari 2026

Person
Bijgewerkt op: 14 mei 2025
Image

Vanaf 2026 wordt Peppol verplicht in België voor elektronische facturatie voor alle b2b-transacties. Dat betekent dat bedrijven hun facturen via het Peppol-netwerk moeten versturen in plaats van via e-mail of post. Peppol e-invoicing is een gestandaardiseerde manier van factureren, waarbij facturen digitaal worden uitgewisseld tussen softwarepakketten, zonder tussenkomst van pdf’s of manuele verwerking. Dit is overigens al verplicht voor b2g-transacties sinds 1 maart 2024.

Peppol staat voor “Pan-European Public Procurement Online” en wordt in heel Europa en daarbuiten steeds vaker ingezet als standaard voor veilige en efficiënte e-facturatie. In Nederland wordt Peppol ook steeds vaker ingezet voor elektronische facturatie.

Inhoudsopgave

  1. Wat is het Peppol-netwerk? 
  2. Waarom wordt Peppol verplicht in België? 
  3. Wordt Peppol verplicht in Nederland? 
  4. Wat zijn de voordelen van Peppol e-invoicing?
  5. Hoe bereid je jouw bedrijf voor op de verplichte Peppol e-facturatie?
  6. De voordelen van tijdig overstappen
  7. Facturen versturen via Peppol met Payt
  8. Veelgestelde vragen over Peppol

Wat is het Peppol-netwerk?

Het Peppol-netwerk is een beveiligd, internationaal systeem voor het versturen en ontvangen van elektronische documenten zoals facturen, bestellingen en creditnota’s. Het netwerk is gebaseerd op open standaarden en zorgt ervoor dat documenten op een veilige, gestructureerde manier aankomen bij de juiste ontvanger.

Je verstuurt een Peppol-factuur niet rechtstreeks naar de klant, maar via een zogenaamd Peppol access point. Dit is een toegangspoort naar het netwerk. Zowel verzender als ontvanger moeten aangesloten zijn op zo’n access point. Dankzij deze infrastructuur verloopt het facturatieproces sneller, veiliger en zonder fouten door manuele invoer.

Waarom wordt Peppol verplicht in België?

De Belgische overheid wil met de verplichte Peppol facturatie de digitalisering van de administratie versnellen. Door gebruik te maken van het Peppol-netwerk kunnen b2b-organisaties efficiënter werken, betalingen sneller uitvoeren en fouten vermijden.

Bovendien zorgt de verplichting voor een gelijk speelveld: alle leveranciers moeten op dezelfde manier hun facturen indienen. Zo wordt het proces transparanter en beter controleerbaar. Uiteindelijk biedt dit ook voordelen voor bedrijven zelf, zoals snellere betalingen en minder administratieve kosten.

Wordt Peppol verplicht in Nederland?

Vanaf 1 januari 2026 is het voor Belgische btw-plichtige ondernemingen verplicht om elektronische facturen via het Peppol-netwerk te versturen voor b2b-transacties binnen België. Voor Nederlandse bedrijven die zaken doen met Belgische bedrijven geldt deze verplichting niet. Het is echter is raadzaam om de ontwikkelingen op het gebied van e-facturatie in de gaten te houden, aangezien er in de toekomst mogelijk wijzigingen kunnen optreden die ook invloed hebben op grensoverschrijdende transacties binnen de Europese Unie.

Payt volgt deze ontwikkelingen op het gebied van e-facturatie en internationale verplichtingen op de voet. Zo ben je er zeker van dat je met onze software altijd voldoet aan de laatste wettelijke eisen in zowel Nederland als België – én daarbuiten. We zorgen dat jouw facturatieproces klaar is voor morgen, zonder dat jij je hoeft te verdiepen in technische specificaties of veranderende regelgeving. Met Payt ben je dus niet alleen voorbereid op wat nú nodig is, maar ook op wat er komen gaat.

Wat zijn de voordelen van Peppol e-invoicing?

Overstappen op Peppol e-invoicing levert duidelijke voordelen op:

  • Facturen worden sneller verwerkt
  • Minder kans op fouten dankzij gestructureerde gegevens
  • Voldoen aan wettelijke eisen zonder extra werk
  • Verhoogde veiligheid van je facturatieproces

Voor bedrijven betekent dit dat je meer grip krijgt op je facturatie en cashflow. Zeker in combinatie met een geautomatiseerde oplossing zoals die van Payt.

Hoe bereid je jouw bedrijf voor op de verplichte Peppol e-facturatie?

Hoewel e-factureren via Peppol op dit moment nog niet wettelijk verplicht is voor Nederlandse bedrijven, is de kans groot dat dit de komende jaren verandert—zeker bij transacties met (semi)overheden of grote organisaties. Bedrijven die nu al overstappen, profiteren direct van meer efficiëntie én zijn voorbereid op toekomstige regelgeving.

Stappenplan: voorbereid zijn op Peppol

  • Controleer of jouw boekhoud- of ERP-systeem Peppol ondersteunt
    Informeer bij je softwareleverancier of je via het Peppol-netwerk kunt factureren en ontvang een Peppol-ID.
  • Analyseer je huidige facturatieproces
    Bekijk hoe je facturen worden opgesteld, verstuurd en verwerkt. Dit helpt je om eventuele knelpunten op tijd aan te pakken.
  • Koppel je software met Peppol
    Werk je al met een automatiseringsoplossing zoals Payt? Dan kun je eenvoudig koppelen aan Peppol en direct starten met e-facturatie.
  • Informeer klanten en leveranciers
    Geef aan dat je vanaf nu of binnenkort e-facturen via Peppol verzendt, zodat ook zij zich kunnen voorbereiden.
  • Test je eerste Peppol-factuur
    Door een testfactuur te versturen zie je direct of de verbinding werkt en je instellingen juist zijn.

De voordelen van tijdig overstappen

Overstappen op Peppol vóórdat het verplicht wordt, biedt je organisatie veel voordelen:

  • Snellere en foutloze verwerking
    Gestructureerde e-facturen worden automatisch verwerkt in je boekhouding – dat scheelt tijd én verkleint de kans op fouten.
  • Beter betaalgedrag van klanten
    Facturen die snel aankomen en eenvoudig te verwerken zijn, worden gemiddeld sneller betaald.
  • Lagere administratieve lasten
    Geen gedoe meer met pdf’s, papieren facturen of handmatige controles.
  • Klaar voor toekomstige verplichtingen
    De overheid werkt al met Peppol – als je met publieke of grote partijen werkt, is aansluiten vaak nu al vereist.

Facturen versturen via Peppol met Payt

Een Peppol-factuur versturen begint met de juiste software. Payt werkt samen met Econnect, een gecertificeerd Peppol access point. Daardoor kun je eenvoudig jouw facturen via het netwerk verzenden. Zodra je een factuur maakt in Payt, wordt deze automatisch in het juiste formaat gegenereerd en verzonden via Peppol naar de ontvanger.

Momenteel verstuurt Payt facturen via Peppol in pdf-formaat via Econnect. We werken eraan om in de toekomst directe ondersteuning te bieden voor automatische conversie naar het juiste UBL-formaat. Zodra deze functionaliteit beschikbaar is, kun je jouw facturen eenvoudig als gestructureerde UBL-bestanden verzenden via Payt.

Ook nu al zorgt Payt ervoor dat je facturen veilig, snel en betrouwbaar worden verstuurd via het Peppol-netwerk. Zo ben je voorbereid op de toekomstige verplichtingen rondom elektronische facturatie.

Zo werkt het versturen via Peppol in Payt:

  1. Je maakt een factuur aan in Payt.

  2. Payt verstuurt je factuur via Econnect, een gecertificeerd Peppol access point.

  3. De ontvanger ontvangt de factuur direct in zijn boekhoudsysteem.

  4. Je ziet in Payt wanneer de factuur is afgeleverd en verwerkt.

Momenteel werkt Payt aan de mogelijkheid om facturen automatisch om te zetten naar een volledig gestructureerd UBL-bestand. Zo ben je voorbereid op toekomstige vereisten rond e-facturatie via Peppol.

Veelgestelde vragen over Peppol

Bij een gewone e-invoice verstuur je bijvoorbeeld een pdf-bestand via e-mail naar je klant. Bij facturatie via Peppol gaat het om een gestructureerd UBL-bestand dat via een beveiligd netwerk rechtstreeks tussen boekhoud- of facturatiesystemen wordt uitgewisseld, zonder handmatige verwerking.

Payt maakt het nu al mogelijk om je facturen veilig via het Peppol-netwerk te versturen. In de toekomst zal Payt ook ondersteuning bieden voor het automatisch genereren van UBL-bestanden, zodat je volledig voldoet aan de technische Peppol-standaard.

Dat kan eenvoudig via software die een Peppol access point biedt, zoals Payt. Je maakt je factuur aan zoals je gewend bent en de rest gebeurt automatisch.

Vanaf 1 januari 2026 is het verplicht om Peppol te gebruiken voor elektronische facturatie richting alle Belgische overheden.

Plan een demo!

Plan nu een demo en ontdek wat Payt voor jou kan betekenen. Onze expert laat je graag zien hoe de software werkt en welke voordelen het jouw bedrijf kan opleveren.

Wil je liever eerst meer informatie? Download hier onze brochure en ontdek hoe je sneller en beter betaald krijgt met Payt.

Image

Door Xindu Hendriks

Xindu is expert op het gebied van digitale strategie en debiteurenbeheer bij Payt. Ze staat bekend om haar analytische aanpak.

Deel dit artikel

Remove Cookie